Bedplassen kinderen

treurig kind

Plasproblemen bij kinderen

Soms lukt het kinderen niet om zindelijk te worden. Of ze plassen weer in hun bed terwijl ze eerst wel zindelijk waren. Urine-incontinentie kan leiden tot herhaaldelijke urineweginfecties en het kan ervoor zorgen dat het kind zich flink schaamt. Er zijn verschillende oorzaken en oplossingen voor het urineverlies. Lees hier verder voor meer informatie over plasproblemen bij kinderen.

natte knuffel
zindelijk worden

Zindelijkheid

Zindelijk worden is een belangrijke mijlpaal voor uw kind en gaat in de meeste gevallen vanzelf. Kinderen worden in het algemeen zindelijk na de 18 maanden en meestal tussen de 2,5 en 3 jaar. Dit betekent niet dat kinderen vanaf dat moment geen ongelukjes meer kunnen hebben. Tot hun 5e jaar kan dit nog gewoon gebeuren en wordt dit nog niet als problematisch gezien.

Een kind wordt niet van de ene op de andere dag zindelijk. Het is een ingewikkeld leerproces waar u als ouders of verzorgers het kind in kunt begeleiden. Het kind moet er zelf fysiek en emotioneel aan toe zijn. In principe wordt een kind eerst zindelijk voor ontlasting en vervolgens voor plas. Hieronder vindt u een globaal schema van het proces van zindelijk worden:

  • Vanaf 20 maanden is een kind zich bewust van het nat zijn
  • Vanaf 30 maanden voelt een kind dat de blaas vol is
  • Vanaf 2 jaar kan een kind poepen op het potje
  • Vanaf 3,5 jaar kan een kind de plas ophouden tot op het toilet
  • Vanaf 4-7 plast een kind ’s nachts niet meer in zijn bed
  • Vanaf 5 jaar kan een kind op elk willekeurig moment bewust plassen 

Dit schema is erg algemeen en geldt dus niet voor ieder kind. Het is daarom ook niet nodig om een zindelijkheidstraining aan een peuter te geven als u merkt dat hij of zij niet op schema loopt. Als u de volgende signalen opmerkt is het kind er waarschijnlijk klaar voor: 

  • De luier blijft steeds langer droog.
  • De peuter geeft zelf aan (door gebaren of woordjes) dat zijn luier vol zit.
  • De peuter vindt zijn (volle) luier interessant.
  • Een groeiende interesse naar de wc.
drogende onderbroek
baby broekplassen

Zindelijkheidstraining

Voordat een kind vervolgens echt zindelijk kan worden moet hij of zij de spieren van de blaas kunnen beheersen, de wc niet meer eng vinden en er echt aan toe zijn afstand te doen van zijn veilige luier. Sommige kinderen hebben wel goed de beheersing over hun blaas, maar doen hun behoefte nog het liefst in hun luier. Deze overgangsfase laat zien dat een kind emotioneel nog niet klaar is om afstand te doen van zijn luier. 

Als een kind er fysiek en emotioneel aan toe is kunt u de zindelijkheid positief stimuleren. Dit doet u door bijvoorbeeld boekjes voor te lezen over zindelijk worden, te laten zien hoe de wc werkt en een potje in de woonkamer zetten zodat hij of zij erop kan zitten wanneer hij of zij wil. Veel ouders denken na de eerste plas op de wc dat het zover is. Een kind kan echter ook alleen maar even interesse hebben getoond. Als zijn nieuwsgierigheid vervuld is, kan het zomaar weer drie weken duren voor zijn volgende bezoekje. 

Kind zindelijk maken

Nadat een kind zindelijk is geworden kan deze een terugval krijgen. Er ontstaan plasproblemen, zoals broekplassen, bedplassen of een kind wil weer een luier om. Het zou kunnen dat dit komt door een blaasontsteking, maar vaker is het een gevolg van spanningen of stress. Denk bijvoorbeeld aan de eerste schooldag, ruzies thuis, of het krijgen van een broertje of zusje. Als een kind last krijgt van urineverlies is het belangrijk om niet boos te worden of gefrustreerd te raken. Ga er geduldig mee om en leg het kind uit dat het niet erg is. Vaak gaat deze fase vanzelf weer over. Zo niet, dan pas is het zaak om naar de huisarts te gaan. 

jongen plast in broek
natte broek

Oorzaak bedplassen bij kinderen

Als een kind niet zindelijk wordt of het bedplassen komt weer terug, kan het zijn dat hij of zij een plasprobleem heeft. Dit herkent u bijvoorbeeld aan situaties waar een kind van 5 jaar of ouder nog regelmatig blaasontstekingen heeft, moeite heeft met plassen, de plas ophoudt, meer dan acht keer of minder dan drie keer per dag plast en/of regelmatig nat ondergoed heeft. Dit kan verschillende lichamelijke en geestelijke oorzaken hebben.

Weinig drinken

Sommige plasproblemen komen doordat kinderen te weinig drinken. Als kinderen overdag onvoldoende drinken (minder dan 1200 milliliter per dag), raakt de urine sterk geconcentreerd. Dit prikkelt de blaas onnodig. Ook kan het volume van de blaas afnemen als er wekelijks onvoldoende vocht in wordt genomen. Vervolgens kan de blaas grotere hoeveelheden urine niet goed verwerken. Dit kan resulteren in urineverlies. Het goed laten drinken van kinderen is dus, ook met oog op incontinentie, erg belangrijk.

Onvoldoende drinken kan bij kinderen ook een urineweginfectie als gevolg hebben. Dit komt doordat er makkelijker bacteriën kunnen ontwikkelen in de urine. Dit kan de oorzaak zijn van plasproblemen. Een urineweginfectie is bij kinderen vaak moeilijk te diagnosticeren, wat tot gevolg kan hebben dat de infectie kan opklimmen tot aan de nieren. Dit kan leiden tot ernstige aandoeningen. Het is dus erg belangrijk om bij plasproblemen op zoek te gaan naar de oorzaak. 

plasprobleem door te weinig drinken
spelend kind

Ophoudgedrag

Veel kinderen gaan niet op tijd naar de wc. Ze vinden het belangrijker om verder te spelen, vinden het toilet een enge ruimte of hebben nog niet goed door wanneer ze precies moeten gaan.  Als kinderen het plassen uitstellen, is de kans groter dat ze bijvoorbeeld in hun bed plassen. Kinderen plassen niet met opzet in hun bed, het is dan ook erg belangrijk om dit het kind duidelijk te maken. U kunt in gesprek gaan met uw kind over het ophoudgedrag en laten zien dat jullie er samen iets aan willen en kunnen doen.

Soorten incontinentie

Incontinentie bij kinderen kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Bij een lichamelijke oorzaak functioneert de blaas of de sluitspier niet naar gehore. Er wordt dan onvrijwillig urine verloren. We onderscheiden twee soorten incontinentie met lichamelijke oorzaak: functionele incontinentie en stressincontinentie.

Functionele incontinentie

Als kinderen hun blaas-en sluitspieren verkeerd gebruiken wordt dit functionele incontinentie genoemd. Deze vorm van incontinentie komt vaak voor en heeft te maken met een overactieve blaas of verkeerd plassen.

zindelijkheidstraining
overactieve blaas

Overactieve blaas kind

Kinderen met aandrangincontinentie krijgen, door krampen van de blaas, vaak plotseling de drang om te plassen. Ze gaan soms meerdere keren per uur naar de wc, maar hebben dan maar weinig urine in hun blaas. Ze hoeven dus eigenlijk nog helemaal niet naar de wc te gaan. Als een kind drang ervaart, maar er kan niet meteen een wc worden gevonden, moet het de plas ophouden. Het gespannen houden van de sluispier lukt echter niet altijd. Kinderen gebruiken daarom speciale ophoudmanieren om dan toch hun plas op te houden. Dit kan bijvoorbeeld door de benen te kruisen of in een hurkpositie te gaan zitten. Kinderen met een overactieve blaas plassen wel op de juiste manier. De onbeheersbare aandrang is het daadwerkelijke, onderliggende probleem.

Als het kind op de wc zit sluit de kringspier zich soms voordat alle urine eruit is. Dit komt omdat deze zich erg vaak moet aanspannen om ongelukjes te voorkomen. Als de spier zich aanspant voordat alle urine eruit is ontstaan urineweginfecties.

Verkeerd plassen

Kinderen kunnen ook een verkeerde manier van plassen ontwikkelen. Door hun sluitspier en bekkenbodemspieren constant (bij aandrang, maar ook tussendoor) aan te spannen voorkomen ze ongelukjes. Echter, door het constant aanspannen lukt het niet meer goed om hun sluitspier tijdens het plassen volledig te ontspannen en komen er alleen kleine hoeveelheden plas naar buiten. Kinderen proberen dan met hun buikspieren de blaas te legen. Ook dit is een vorm van functionele incontinentie. Als een kind voor een langere tijd op de verkeerde manier blijft plassen, kan het een niet actieve blaas ontwikkelen. Het is dan voor het kind onduidelijk wanneer er wel aandrang is. Omdat het teveel gevraagd is voor de sluitspier om continu gespannen te zijn, verliest het kind regelmatig een beetje urine. Ditzelfde geldt voor ontlasting.

bedplassen kinderen
stressincontinentie

Stressincontinentie

De reden dat kinderen in hun broek plassen of bedplassen kan ook zijn dat ze last hebben van stressincontinentie. Als de sluitspier niet goed functioneert kan er urine worden verloren bij plotselinge buikdruk. Zoals bij het hoesten, sporten en niezen. Het is dus geen geestelijke stress, waar veel mensen stressincontinentie mee associëren. Er wordt hier het Engelse woord stress (Nederlands=druk) bedoeld.

Incontinentiemateriaal voor kinderen

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen zijn er veel verschillende oorzaken van incontinentie bij kinderen. Heeft uw kind op dit moment last van urineverlies en bent u op zoek naar incontinentiemateriaal? Wij hebben ook voor uw kind een passend incontinentiebroekje. De TENA Slip Junior is geschikt voor kinderen/jongeren tussen de 5 en 15 jaar. Met deze luier voor kinderen beperkt u de ongemakken van het kind en is het kind goed beschermd tegen ongelukjes.

TENA Slip Junior

Meer informatie over incontinentie bij kinderen?

Met deze pagina hebben wij als doel om een compleet overzicht van informatie te geven over bedplassen bij kinderen. Mocht u nog informatie missen, neemt u dan contact op, dan vullen we deze informatie aan.