Incontinentie bij mannen

Bij urineverlies kan men niet meer altijd zelf de urine ophouden. Bij sommige mannen gebeurt dit incidenteel, bij andere regelmatig. Urineverlies komt vaak voor onder mannen. 1 op de 4 mannen boven de 40 jaar heeft last van enige vorm van urineverlies. Toch ligt er nog een groot taboe op incontinentie bij mannen. Ze passen vaak hun levensstijl aan door bijvoorbeeld zorgvuldig activiteiten te plannen om urineverlies te voorkomen. Ook kiezen zij er vaak voor om inlegkruisjes die bedoeld zijn voor vrouwen te dragen. Echter, door het gebruiken van verkeerd materiaal om de urine op te vangen ontstaan er alleen maar meer ongemakken. Door een afspraak met de huisarts kan er op zoek worden gegaan naar de oorzaak en oplossingen. De oorzaken van urineverlies verschillen per man, maar kunnen in een vroeg stadium goed onder controle worden gehouden. Ook zijn er mogelijkheden om het urineverlies te verhelpen door bijvoorbeeld fysiotherapie. Bij mannen zijn prostaatklachten de voornaamste oorzaak van urineverlies.

blaas mannen
prostaat man

Wat is een prostaat?

Bij mannen zijn prostaatklachten de voornaamste oorzaak van urine-incontinentie. Er zijn ook andere oorzaken mogelijk, die kunt u nalezen in het artikel over oorzaken incontinentie. De prostaat is een klier die bij mannen vlak onder de blaas, om de plasbuis heen ligt. De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot en maakt onderdeel uit van het mannelijk voortplantingssysteem. De functie van de prostaat is aanmaken van prostaatvocht voor het vervoeren van zaadcellen. Het vervult dus een belangrijke taak in het mannelijk voortplantingsproces. Door het prostaatvocht blijven de zaadcellen in leven op hun reis naar buiten.

Het opmerkelijke aan de prostaat is dat deze vanaf de puberteit begint te groeien en door de jaren heen doorgroeit. Dit gebeurt onder invloed van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Rond het 50e levensjaar kan deze doorgaande groei problemen opleveren. Dit komt bij ongeveer 30% van de mannen voor. In de meeste gevallen gaat het om een goedaardige prostaatvergroting. Door artsen wordt dit Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) genoemd.

Urineverlies door een vergrote prostaat

Bij mannen is vaak een vergrote prostaat aan te wijzen als oorzaak van urineverlies. Omdat de prostaat om de plasbuis heen ligt, is er een grote kans dat de plasbuis wordt dichtgeduwd bij het vergroten van de prostaat. Deze vermoeilijkt de doorgang van urine tijdens het plassen. Dit zorgt voor een zwakke straal en langdurig nadruppelen na het plassen. Hierdoor blijft er urine achter in de blaas. In extreme situaties kan de plasbuis zodanig dicht worden geknepen dat de blaas overvol raakt en nauwelijks nog geleegd kan worden. Pas in situaties waarbij de druk op de blaas toeneemt wordt er urine verloren. Voorbeelden hiervan zijn hoesten, lachen of opstaan uit een stoel.

normaal versus vergroot prostaat
ziekenhuis

Incontinentie bij mannen na prostaatoperatie

Na een prostaatoperatie kunnen er tijdelijk incontinentieklachten ontstaan door verzwakte spieren. Bij het hoesten, tillen, sporten, lachen en vrijen kan er urine worden verloren. Dit herstelt meestal binnen zes weken na de ingreep. Als er tijdens de operatie spieren of zenuwen worden beschadigd kunnen er een langdurigere problemen ontstaan.

Prostaatkanker

Urineverlies kan een mogelijk gevolg zijn van prostaatkanker. Dit kan ontstaan door de tumorgroei of een gevolg zijn van uitwendige en inwendige bestraling. Dit ongewilde urineverlies bij mannen is vooral een klacht die kort na de operatie optreedt. Bij een te volle blaas, het opstaan van een stoel, niezen of hoesten, sporten en zware objecten tillen wordt er dan urine verloren.

prostaatkanker
prostaatverwijdering

Incontinentie na prostaatverwijdering (prostatectomie)

Bij een prostatectomie wordt er naast de prostaat ook een gedeelte van de sluitspier rond de urinebuis verwijderd. Dit heeft tot gevolg dat na de ingreep deze spier de blaas minder goed afsluit. Er treedt daarom vaak urineverlies op bij inspanning, bijvoorbeeld bij sporten of het tillen van zware objecten.  Na het wegnemen van de prostaat moeten de bekkenbodemspieren goed getraind worden om weer continent te worden. Sterkere bekkenbodemspieren compenseren namelijk het minder goed functioneren van de sluitspier. Urineverlies na een prostaatoperatie is bij de meesten gelukkig van korte duur. Voor sommigen kan de incontinentie helaas nog maanden duren. De producten van TENA Men bieden in deze tijd een goede bescherming. Bekijk hier het hele assortiment incontinentiemateriaal voor mannen.

Urineverlies mannen: de oplossing

Veel mannen vinden het lastig om hun urineverlies te accepteren en proberen hun urineverlies op te vangen met wc-papier of inlegkruisjes die bedoeld zijn voor vrouwen. Er zijn echter verschillende goede oplossingen voor incontinentie bij mannen. Als eerste kan bij het nadruppelen de controle teruggekregen worden door de bekkenbodemspieren gericht te trainen. Dit zal niet van de ene op de andere dag effect hebben, maar op de lange termijn (een aantal weken) zal dit zeker effect hebben. Daarnaast zijn er medicijnen die kunnen helpen bij het versterken van de spierspanning en- kracht bij licht urineverlies. Vaak werken deze medicijnen als aanvulling op de bekkenbodemspiertraining.

Naast verschillende behandelingen voor de fysieke aspect zijn er ook oplossingen voor het sociale aspect van incontinentie. Veel mensen voelen zich belemmert in sociale situaties. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat anderen het urineverlies kunnen zien of ruiken. Om uw zekerheid en comfort te maximaliseren heeft TENA een volledige lijn ontwikkeld, speciaal afgestemd op mannen en op de verschillende soorten en gradaties van incontinentie. Dit is uiteraard geen behandeling of volledige oplossing maar draagt bij aan een zeker en comfortabel gevoel. Bekijk hier het hele assortiment incontinentiemateriaal voor mannen.

Meer informatie over incontinentie bij mannen

Met deze pagina hebben wij als doel om een compleet overzicht van informatie te geven over incontinentie bij mannen. Mocht u nog informatie missen, neemt u dan contact op, dan vullen we deze informatie aan.