Incontinentie bij vrouwen

Hoewel incontinentie bij zowel mannen als vrouwen voorkomt, is sommige informatie specifiek gerelateerd aan het lichaam van de vrouw of man. Daarom geven wij op deze pagina alle informatieincontinentie bij vrouwen. Bij vrouwen komt incontinentie aanzienlijk vaker voor dan bij mannen. Dit is onder meer simpelweg te wijden aan de anatomie van de blaas en urinewegen van de vrouw. Daarnaast krijgen vrouwen eventueel te maken met zwangerschap en bevalling en krijgen ze vroeger te maken met de overgang. Bij vrouwen boven de 60 jaar heeft ongeveer 30% te maken met urineverlies. Omdat het redelijk vaak voor komt en dit ongemak vaak makkelijker bespreekbaar is dan bij mannen, denken veel vrouwen dat het ‘er nou eenmaal bij hoort’. Dit is echter niet het geval, incontinentie wordt gezien als een medische conditie en in veel gevallen is het behandelbaar of in grotere mate onder controle te houden. Daarom is het belangrijk dat u uw huisarts inlicht over deze klachten en er niet onnodig lang mee rond blijft lopen. 

grafiek
incontinentie na zwangerschap

Incontinentie na zwangerschap en bevalling

Urine-incontinentie komt vaker voor bij vrouwen die al eens zijn bevallen, dan bij vrouwen die dat nog nooit hebben gedaan. Natuurlijk heeft het vrouwelijk lichaam veel te verduren tijdens een zwangerschap en bevalling en maakt het veel veranderingen door in deze periode. Urineverlies is mede door deze veranderingen een veelvoorkomend gevolg van de zwangerschap. Maar wat is de precieze oorzaak daar dan van? Daar zijn meerdere antwoorden op mogelijk. Veelal komt urineverlies door verzwakking van de bekkenbodemspieren. Maar ook daar zijn meerdere oorzaken van. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat er tijdens een bevalling zenuwen beschadigen die verantwoordelijk zijn voor het gevoel van aandrang. Zo’n beschadiging kan er ook voor zorgen dat de spier die de blaas afsluit niet meer voldoende functioneert. Ook kan die spier zelf beschadigd worden tijdens een bevalling. Tijdens een bevalling komt er een enorme kracht te staan op de bekkenbodemspieren, en het zijn juiste deze spieren die ervoor zorgen dat de organen op hun plaats blijven en er geen urine ongewild wordt losgelaten.

Menopauze, overgang en incontinentie

Tijdens en na de menopauze ervaren veel vrouwen ongewild urineverlies. De menopauze is de laatste menstruatie van een vrouw en komt meestal voor in de tweede helft van de overgang. Tijdens de menopauze ontstaat er vaak een daling van vrouwelijke hormonen en daarbij ontstaat vaak een tekort aan oestrogeen. Een tekort aan oestrogeen kan de weefselveroudering versnellen. Hierdoor verslappen bijvoorbeeld de spieren in de bekkenbodem, kan de urinebuis dunner worden en kan de sluitspier van de blaas zwakker worden. Dit kan allemaal bijdragen aan urineverlies. Dezelfde symptomen zijn zichtbaar bij vrouwen tijdens en na de overgang.

menopause vrouw
ontlastingsincontinentie

Stoelgang

Ongeveer 30% van de vrouwen heeft last van een moeizame stoelgang. Bij een moeilijke stoelgang wordt er meer druk gezet op de bekkenbodem tijdens het ontlasten. Op lange termijn kan dit schade aanbrengen, bijvoorbeeld aan de zenuwen van het bekkenbodem. Zoals hierboven besproken, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de werking van de sluitspieren van de blaas.

Overige

Er zijn ook meer voor de hand liggende omstandigheden die incontinentie kunnen veroorzaken. Van één daarvan is het algemeen bekend dat het ongezond is: overgewicht. Echter is het wat minder bekend dat dit ook incontinentie kan veroorzaken. Dit heeft er mee te maken dat er extra druk komt op de buik- en bekkenbodemspieren. Ook veroudering is een mogelijke oorzaak of katalysator van incontinentie vanwege verzwakking van de spieren van de bekkenbodem.

Behandelingen

Het is zeer aan te raden om met incontinentie-klachten langs uw huisarts te gaan, ook als u denkt dat het niet erg genoeg is. Naast dat er zo veel verschillende oorzaken mogelijk zijn, is het vaak ook goed te behandelen en kan de situatie verergeren als u er niks aan doet. Samen met uw huisarts en/of behandelend arts kan er worden nagedacht over de juiste behandelmethode. 

Bekkenfysiotherapie

De meest voorkomende oorzaak van incontinentie bij vrouwen is een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Dit kan, zoals hierboven genoemd, veel verschillende oorzaken hebben. Echter is de eindstand vrijwel altijd enige vorm van incontinentie. Als uw spieren niet meer goed functioneren, of u ze verkeerd gebruikt, biedt fysiotherapie een uitkomst. Dit geldt ook voor de bekkenbodemspieren. Bekkenfysiotherapie kan u leren hoe u de spieren correct gebruikt en kan u helpen ze te versterken. U kunt hierover meer lezen op onze pagina over behandelingen.

baarmoeder
medicatie incontinentie

Medicatie

Er zijn een aantal medicijnen op recept verkrijgbaar bij incontinentie. Deze medicijnen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat u minder vaak naar het toilet hoeft of het aantal momenten van urineverlies minder wordt. Echter hebben deze medicijnen vaak bijwerkingen en dienen ze niet langdurig gebruikt te worden. Ook voor deze optie is het belangrijk om met een medisch specialist te overleggen. 

Operatief 

Een operatieve ingreep is ook een optie als oplossing bij incontinentie. Ook hier bestaan weer meerdere opties in, afhankelijk van uw klachten. Op de pagina over behandelingen voor incontinentie leest u meer over de mogelijkheden. De bekendste ingreep is de TVT-operatie. Hierbij wordt een draagband onder de urinebuis geplaatst. Dit is een bandje van 1 cm breed kunststof die de plasbuis ondersteunt en dichtdrukt bij kleine inspanningen. 

Verder wordt aangeraden goed te blijven drinken, op uw gewicht te letten en op te letten met roken omdat hoesten de incontinentie kan verergeren. Daarnaast kan incontinentiemateriaal bijdragen aan uw gevoel van zekerheid en comfort.

Meer informatie over incontinentie bij vrouwen?

Met deze pagina hebben wij als doel om een compleet overzicht van informatie te geven over incontinentie bij vrouwen. Mocht u nog informatie missen, neemt u dan contact op, dan vullen we deze informatie aan.