Behandelingen van incontinentie

Zodra er is vastgesteld dat u last heeft van incontinentie en welke vorm daarvan, kan een arts een behandeling voorstellen. Hieronder staan verschillende behandelingen van incontinentie weergegeven. 

Incontinentie na een operatie

Zoals uitgelegd op de pagina over oorzaken van incontinentie, zijn de bekkenbodemspieren, spieren rondom de blaas en de sluitspieren van vitaal belang om uw urine of ontlasting op te houden. Het kan voorkomen dat één of meerdere van deze spieren beschadigd raken tijdens een operatie. Een mogelijk gevolg hiervan is incontinentie.

ziekenhuis
mannen incontinentie

Mannen

Prostaatoperaties komen bij mannen veel voor, bijvoorbeeld als behandeling voor een vergrote prostaat. Dit is dan ook de meest voorkomende operatie voor mannen die continentie kan veroorzaken. Goed om te weten is dat incontinentie die hierdoor veroorzaakt is, meestal tijdelijk is. Om continentie terug te krijgen zijn er meerdere behandelingen mogelijk. De keuze tussen deze behandelingen hangen af van uw persoonlijke situatie. U kunt bijvoorbeeld onder begeleiding van een bekkentherapeut oefeningen doen. Ook zijn er medicijnen die vaak in combinatie met deze oefeningen worden aanbevolen. Er bestaat bijvoorbeeld medicatie die de blaascapaciteit vergroten, waardoor de frequentie van het plassen minder wordt. Ook operatief zijn er behandelingen tegen incontinentie. Zo kan er bijvoorbeeld een kunstmatige sluitspier worden aangebracht. Soms komt het voor dat na verwijdering van de prostaat, andere spieren de lege plek opvullen. Spieren zijn dan dus verschoven en dit kan incontinentie veroorzaken. Operatief kunnen deze spieren weer terug op de juiste plek worden geplaatst. Dit kan de incontinentie oplossen.

Vrouwen

Gedeeltelijke of volledige verwijdering van de baarmoeder is meest voorkomende operatie voor vrouwen met incontinentie als gevolg. Het kan hier gaan om stressincontinentie of het constant lekken van urine. Met stressincontinentie wordt het ongewild urineverlies tijdens inspanning bedoeld. Als incontinentie is veroorzaakt door deze operatie, is het meestal van tijdelijke duur. Maar hoe kan dit gebeuren? Dit kan gebeuren doordat de baarmoeder is los gemaakt van de spieren van de blaas. Hierdoor zit alles net even anders dan normaal na de operatie en alle spieren moeten simpel gezegd weer wennen om normaal te functioneren. Zodra de wond hersteld is, kunt u hier oefeningen voor doen. Hiervoor kan bijvoorbeeld bekkenbodemfysiotherapie een uitkomst bieden. Daarbij wordt u begeleid door een bekkentherapeut.

vrouwen incontinentie
verpleegdoos

Behandelingen Stressincontinentie

Stressincontinentie is de naam voor het type incontinentie waarbij urineverlies optreedt bij inspanning. Dit kunnen al kleine inspanningen zijn zoals lachen, hoesten en tillen. Voor stressincontinentie is in eerste instantie de behandeling het versterken van de bekkenbodemspieren. Tijdens bekkenbodem fysiotherapie krijgt u uitleg over uw dagelijkse houding en bewegingsadviezen. Bekkenfysiotherapeuten hebben tegenwoordig beschikking tot oefenmiddelen en apparatuur die hierbij kunnen helpen. Een apparaat waar u wellicht al eens over heeft gelezen, is biofeedback. Biofeedback kan u helpen om spiergroepen herkenbaar te maken. Dat klinkt wellicht een beetje gek, maar het kan lastig zijn om de bekkenbodemspieren te lokaliseren. Dit is normaal namelijk niet per se nodig en ook is het niet zichtbaar van buitenaf. Toch is het belangrijk om uw bekkenbodemspieren te trainen. Daarnaast kunt u een blaastraining doorgaan. Hierbij leert u onder begeleiding om uw urine langer op te houden. In meer dan de helft van de gevallen kan de stressincontinentie hiermee sterk verbeteren of genezen. Mocht het versterken van de bekkenbodemspieren door middel van oefeningen toch niet genoeg helpen, kan er een operatie uitgevoerd worden. Het doel hiervan is om de desbetreffende spieren sterker te maken of te ondersteunen.

Vrouwen

Omdat stresscontinentie sterk samenhangt met de sterkte van de bekkenbodemspieren, komt stressincontinentie vaker voor bij vrouwen dan mannen. Deze spiergroep krijgt over het algemeen bij vrouwen namelijk meer te verduren dan bij mannen. Zolang de urine-incontinentie niet het gevolg is van een vaginale verzakking, is een zogenaamde TVT-operatie een goede oplossing. TVT staat voor ‘tension-free vaginal tape’. Een TVT-operatie is een relatief kleine ingreep en wordt vaak gezien als de beste oplossing. Tijdens deze operatie wordt er een draagbandje geplaatst onder de urinebuis. Dit wordt gedaan door een sneetje van ongeveer 1 centimeter te maken onder de plasbuis en twee kleine sneetjes van 5 millimeter vlak boven het schaambeen. Via deze openingen wordt dan een bandje van 1 centimeter aangebracht onder de urinebuis. Dit bandje ondersteunt de urinebuis en zorgt dat die wordt dichtgedrukt. Dit sluit de urinebuis dus af waardoor urine-incontinentie niet meer op zal treden. Een zeer vergelijkbare optie is een TOT-operatie. Dit staat voor ‘tension-free obturatorius tape’. Het doel en principe is hetzelfde. Het verschil tussen een TVT- en een TOT-operatie is de richting waarin het kunststof bandje wordt geplaatst. De keuze hiertussen kan gemaakt worden samen met uw arts. Een iets ingrijpendere operatie is de Burch operatie. Hierbij wordt de urinebuis opgehoogd, waardoor de urine er minder makkelijk uit kan vloeien. Simpel uitgelegd wordt de urinebuis vast gehecht aan het schaambeen. Bij deze operatie wordt u vaak meerdere dagen in het ziekenhuis gehouden en wordt altijd een algehele verdoving gebruikt. Hierdoor wordt vaak voorkeur gegeven aan TVT- of TOV-operaties.

vrouwen anatomie
behandlingen stressincontinentie

Mannen

Hoewel het minder voorkomt hebben ook veel mannen last van stressincontinentie. Stressincontinentie is incontinentie die zich uit tijdens inspanning. Het wordt daarom ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Als bekkenbodem training niet voldoende blijken te werken, kan er over worden gegaan op een operatie. Voor mannen is de male sling-operatie. Het doel hiervan is om het afsluitmechanisme te versterken. Bij een male sling-operatie wordt er een draagbandje geplaatst rond de urinebuis. Die wordt vervolgens omhoog getrokken door dit bandje. De theorie is dan dat de sluitspier weer in het niveau van de bekkenbodemspieren terug wordt gelegd. Dit gebeurt via een sneetje vanaf achter de balzak tot aan een centimeter voor de anus. Via een klein sneetje in de binnenkant van uw beide bovenbenen wordt met een naald het bandje geplaatst. Door dit bandje wordt uw urinebuis ondersteund. Het bandje wordt om de plasbuis heen gelegd en de uiteinden van het bandje gaan om het zitbeen heen en komen in de lies naar buiten. Daar worden ze afgeknipt en onder de huid weg gewerkt.

Behandelingen Urge incontinentie

Urge incontinentie is een type van incontinentie waarbij het gevoel van aandrang direct wordt gevolgd door het verlies van urine. Hoe komt u hier vanaf? In de eerste instantie wordt gebruikelijk blaastraining aanbevolen. Dit kan in het begin moeilijk zijn, moet precies goed worden uitgevoerd en het effect is pas na een aantal weken merkbaar. Daarom is het belangrijk om dit onder begeleiding te starten. Als deze behandeling niet voldoende aanslaat of om de blaastraining te ondersteunen, kan medicatie worden geprobeerd. Deze medicatie kan de frequentie van aandrang verminderen maar heeft wel bijwerkingen. Veel mensen vinden de resultaten de bijwerkingen niet waard en stoppen met de medicatie. Het gebruik van medicatie kunt u het best overleggen met uw arts. Naast blaastraining worden soms ook bekkenbodem spieroefeningen geadviseerd. Een optie die vaak als laatst wordt overwogen, is een operatie. Drie ingrepen die gebruikelijk zijn bij urge incontinentie zijn sacrale zenuwstimulatie, augmentatie cystoplastiek en urineweg omleidingen. Een sacrale zenuwstimulatie is het plaatsen van een implantaat in uw blaas. Hierdoor trekt deze normaler samen. Deze ingreep is een optie als uw urge incontinentie wordt veroorzaakt door overactiviteit van de blaasspier. De tweede optie, augmentatie cystoplastiek, is een operatie waarbij de blaas wordt vergroot. Dat gebeurt door een klein stukje weefsel uit de darm te halen en in de wand van de blaas te plaatsen. Een risico van deze operatie is dat het achteraf niet meer lukt om normaal te plassen en u dus een katheter nodig heeft. De derde optie, een urineweg omleiding, zorgt voor een omleiding van de urineleiders naar buiten. Normaal eindigen de urineleiders juist in de blaas. Dit betekent dat na deze operatie, de urine niet meer direct naar de blaas gaat. Er zijn meerdere manieren om deze ingreep uit te voeren en eigenlijk wordt deze operatie alleen toegepast wanneer echt alle andere opties gefaald hebben. Uiteraard kan een arts u deze ingrepen allemaal precies uitleggen en met u uitzoeken of dit nut voor u zou kunnen hebben. Wel is er nog een alternatief voor deze operaties, namelijk het gebruik van botox. Ook dit alternatief wordt alleen gebruikt als alle andere behandelingen niet blijken te werken. Tijdens deze behandeling wordt het botox, ook wel botuline toxin genoemd, geïnjecteerd in de zijkanten van de blaas. Het is dan de bedoeling dat abnormale samentrekkingen verminderen. Helaas kan het er ook voor zorgen dat de normale samentrekkingen ook worden verminderd waardoor uw blaas zich niet meer helemaal kan legen. Dan kan het nodig zijn uzelf te katheteriseren. Net als bij de andere toepassingen van botox die u wellicht kent, is het effect van botox tijdelijk. Soms gebeurt het echter dat na de injecties het blaasgedrag vanzelf weer ‘normaal’ wordt.

verbanddoos
ziekenhuis

Behandelingen Gemengde incontinentie

Gemengde incontinentie is vaak een combinatie van stress- en urge-incontinentie. Het urge-component is vaak het storendst en daarom wordt deze vaak het eerst aangepakt met oefeningen. Uiteraard wordt er echter gekeken waar u het meest last van heeft en zal dat het eerste worden aangepakt. De behandeling van gemengde incontinentie is dus een combinatie van beide processen die hierboven staan beschreven. Deze behandelingen zullen worden aangepast aan uw persoonlijke klachten en situatie.

Behandelingen Ontlastings incontinentie

Ontlastingsincontinentie, ook wel fecale incontinentie genoemd, is het ongewild verliezen van ontlasting. Het is bij alle vormen van incontinentie belangrijk om naar uw huisarts te gaan. De huisarts kan u begeleiden in het vinden van de oorzaak van uw klachten en kan al uw vragen beantwoorden. Na een basis onderzoek bij uw huisarts zal u waarschijnlijk worden door verwezen. Waar u naar toe wordt verwezen is afhankelijk van uw klachten, oorzaken en de intensiteit hiervan. De meest voorkomende behandeling bij ontlastingsincontinentie is het trainen van de bekkenbodem spieren. Dit gebeurt onder begeleiding van een bekkenbodemfysiotherapeut. Deze behandeling wordt aangeboden omdat de bekkenbodemspieren een groot aandeel hebben in het ophouden van ontlasting. Het kan dus makkelijker worden om ontlasting op te houden als u deze spieren versterkt. Eén van de oorzaken van incontinentie kan zijn dat u langdurig last heeft (gehad) van diarree of verstopping. Uw arts zal ook daarvoor een oorzaak kunnen zoeken. Maar om dit probleem zelf op te lossen is het mogelijk dat hij of zij medicatie voorschrijft. In sommige gevallen is die medicatie in combinatie met enkele voedingsadviezen, genoeg om de incontinentie te verhelpen of verminderen. Tot slot is er ook de optie om over te gaan op opereren. In overleg met uw arts kunt u uitvinden welke optie voor u het best werkt. Het komt relatief vaak voor dat een kringspier is beschadigd. Een operatie om dit te verhelpen wordt een sfincterplastiek genoemd. Hierbij wordt er een gezond deel van de kringspier genomen, en vervangt dit deel het beschadigde stukje. Een tweede optie wordt een dynamische gracilis plastiek genoemd. Bij deze ingreep wordt een gezond deeltje spier uit uw dijbeen verwijderd. Hiermee wordt vervolgens een volledig nieuwe kringspier gemaakt. Om deze nieuwe kringspier dan te laten werken, wordt er een soort pacemaker geplaatst in de buikwand. Die zorgt ervoor dat de nieuwe kringspier wordt gestimuleerd. Mocht alle bovenstaande opties niet aanslaan of mogelijk zijn, kunt u in aanmerking komen voor een stoma. Een stoma kunt u zien als een klein zakje waarin de ontlasting wordt opgevangen. De stoma werkt dus als een darmuitgang.

ontlastingsincontinentie
weegschaal

Overige tips bij incontinentie

Naast de veelvoorkomende behandelingen bij incontinentie die hier boven beschreven staan, zijn er een aantal algemene tips die vaak gegeven worden. De meeste tips zijn gerelateerd aan uw leefstijl. Zo kan overgewicht een grote rol spelen in het veroorzaken van incontinentie. Maar ook zonder overgewicht speelt voeding een grote rol. Sommige voedingsmiddelen kunnen uw blaas of darmen irriteren, zoals gekruid voedsel, cafeïne en citrusvruchten. Ook kan teveel of te weinig vocht innemen funest zijn. Een tip hierin is om anderhalf tot twee liter vocht tot u te nemen, en dan het liefst water of kruidenthee. Minder drinken kan een simpele oplossing voor urine-incontinentie lijken, maar als u minder drinkt zal de urine ook geconcentreerder worden. Dit kan vervolgens uw blaas juist irriteren. Qua eten wordt vooral aanbevolen om voldoende groenten te eten. Zo worden bijvoorbeeld broccoli, soja, champignons en koolsoorten aanbevolen. Denk bij de inname van eten en drinken daarnaast ook aan de verspreiding over de dag en de regelmaat hiervan. Een volgende tip is om zelf te oefenen met uw blaastraining en bekkenbodemtraining. Als u naast de begeleide trainingen, thuis uw oefeningen doorzet kan dit extra effect hebben. Doe dit uiteraard in overleg met uw begeleiding, ieder lichaam is immers anders. Ook roken kan een invloed hebben. Het roken zelf veroorzaakt geen incontinentie. Het hoesten dat er vaak bij komt kijken, echter wel. Tijdens het hoesten verhoogt de druk op de blaas en door roken kan dit erg vaak voorkomen.

Naast deze tips om incontinentie te verminderen, is het minstens zo belangrijk om in de tussentijd uw ongemak te verzachten. Er is in de loop der jaren veel incontinentiemateriaal ontwikkeld, voor alle soorten en gradaties. Omdat ook de huid in aanraking kan komen met urine, raakt die soms geïrriteerd. Om dit te voorkomen of verhelpen, zijn tevens producten ontwikkeld. U kunt deze producten hier bekijken.

Met deze pagina hebben wij als doel om een compleet overzicht van informatie te geven over de behandeling van incontinentie. Mocht u nog informatie missen, neemt u dan contact op, dan vullen we deze informatie aan.