Informatie incontinentie

In onze incontinentie webshop bouwen wij tevens een complete kennisbank op over het onderwerp incontinentie. Onder het menu item 'Info' vindt u informatie die gericht is op bepaalde doelgroepen of informatie geeft over verschillende soorten incontinentie.

Incontinentie cijfers 

Incontinentie komt in vele gedaantes voor en wordt veroorzaakt door een grote diversiteit aan oorzaken. Geschat wordt dat ongeveer 1 miljoen Nederlanders in meer of minder mate last heeft van incontinentie. De cijfers verschillen per land. Incontinentie is een duidelijke welvaartsziekte. In bepaalde landen komt incontinentie ook veel minder voor omdat de inwoners een andere anatomische bouw hebben. In Nederland heeft ongeveer 1 op 4 van de vrouwen last van incontinentie. Van de mannen zijn de cijfers veel onduidelijker, maar ingeschat wordt dat dit ongeveer gelijk is aan de vrouwen. De oorzaken zijn wel anders. We gaan hier nader op in in op onze speciale informatiepagina's over de incontinentie bij mannen en bij vrouwen. Boven de 55 jaar is zelfs 1 op de 3 Nederlanders incontinent. De blaas heeft gemiddeld een inhoud van 400 ml. Bij 200 ml krijgen we normaal gesproken aandrang om te plassen. Boven de 300 ml is deze aandrang zeer sterk (hoge nood).

"blaas 300mL
baby broekje

Gevolgen incontinentie

De gevolgen van incontinentie kunnen verstrekkend zijn. Het is heel ongemakkelijk in het dagelijkse leven. Mensen kunnen snel in een sociale isolatie belanden omdat ze nergens naar toe durven. De vrees voor een ongelukje in een openbare ruimte is groot. Vaak horen wij dat er dan ervoor gekozen wordt om veel minder te drinken. Buiten het feit dat dit natuurlijk niet goed is voor de gezondheid, is het ook geen oplossing. Om de urine te absorberen worden creatieve oplossingen bedacht. Er wordt toiletpapier in de onderbroek gelegd of gebruik gemaakt van een maandverband of inlegkruisje. Er worden soms zelfs repen geknipt van bedonderleggers die weer in de onderbroek worden genaaid om te absorberen. Dit zijn geen afdoende oplossingen omdat er nauwelijks absorberend materiaal in zit. Maandverbanden blijven nat. Hierdoor kan de urine gaan zorgen voor huidirritatie of erger. De huid kan kapot gaan. Incontinentiematerialen bevatten absorbers die razendsnel de urine bij de huid weghouden. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de ureum in de urine niet omgezet kan worden naar de welbekende ammoniak-achtige geur. Incomaterialen hebben dus meerdere functies. Op deze website vindt u een compleet overzicht van alle incontinentieproducten van TENA. Heeft u bepaalde onderwerpen die u mist in ons informatie overzicht? Stuur ons uw suggestie en wij gaan samen met onze medische achterban aan de slag om uw vraag te beantwoorden.