Ontlastingsincontinentie

De vraag: Wat is ontlastingsincontinentie? is gemakkelijk te beantwoorden. Ontlastingsincontinentie is namelijk het ongewild en onwillekeurig verliezen van ontlasting. Maar hoe ontstaat deze vorm van incontinentie precies? In het laatste deel van de dikke darm, zit de endeldarm. In de endeldarm wordt de ontlasting tijdelijk opgeslagen tot u aandrang voelt. Met aandrang wordt het signaal bedoelt dat uw lichaam afgeeft wanneer de endeldarm vol is. Het is belangrijk om op dat moment naar de toilet te gaan omdat er vanaf dan druk op de anus komt te staan. Deze bestaat uit een kringspier die de endeldarm zowel inwendig als uitwending af hoort te sluiten. De uitwendige kringspier zorgt voor het ophouden van ontlasting. Ook de bekkenbodemspieren spelen een grote rol bij het ophouden van ontlasting. U kunt de bekkenbodem zien als een plaat onder in de buikholte gemaakt van spieren. Als één van de bovengenoemde ‘systemen’ niet goed genoeg werkt, kan de endeldarm niet volledig worden afgesloten. Daardoor treedt vervolgens ontlastingsverlies op.

ontlastingsincontinentie

Oorzaken ontlastingsincontinentie

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor ongewild ontlastingsverlies. Zo speelt bijvoorbeeld de bekkenbodem een grote rol bij zowel het ophouden van urine en ontlasting. Eén van de mogelijke oorzaken van ontlastingsincontinentie, of fecale incontinentie, is een minder goed werkende bekkenbodem. Als de bekkenbodemspieren niet goed genoeg functioneren, zijn deze niet in staat de endeldarm volledig af te sluiten. Daardoor kan dan dus ontlastingsverlies optreden.

Ook problemen met de anus is een veelvoorkomende oorzaak van ontlastingsincontinentie. Bijvoorbeeld bij vrouwen komt het vaak voor dat de kringspier is beschadigd na een zware bevalling. Ditzelfde kan ook voorkomen na een operatie of ongeluk. Omdat de kringspier, zoals hierboven uitgelegd, zowel inwendig als uitwending verantwoordelijk is voor het afsluiten van de endeldarm, kunt u in dit geval de ontlasting niet ophouden. De aandrang zult u wel alsnog voelen. Soortgelijke klachten kunnen ook verschijnen door ouderdom omdat de kringspier dan vaak verslapt. Echter gaat dit vaak samen met een verslechterde werking van de plaatselijke zenuwen, waardoor het gevoel van aandrang ook verdwijnt. Hierdoor wordt het ontlastingsverlies niet gemerkt.

Daarnaast kunnen ontstekingen, verzakkingen of diarree/verstopping uiteindelijk ontlastingsincontinentie veroorzaken. Uiteraard zijn er altijd combinaties of andere achterliggende oorzaken mogelijk. Het is daarom altijd aanbevolen om hierover te praten met uw huisarts.

Behandeling van ontlastingsincontinentie

Voordat uw (huis)arts een diagnose kan stellen, moet er goed worden gekeken naar uw situatie. Ookal is het voor veel mensen een ongemakkelijk onderwerp om aan te kaarten, zal uw huisarts u altijd verder kunnen helpen. Zodra u uw situatie, klachten en vragen heeft uitgelegd, kan de huisarts u onderzoeken. Dit gebeurt zowel inwendig als uitwendig. Daardoor kan de arts al vast stellen hoe sterk uw kringspier is. Ook is het mogelijk voor een huisarts om een proctoscopie te doen. Een proctoscopie is het bekijken van de binnenkant van de anus met behulp van een kijkbuisje.

Vervolgens kan de huisarts u doorverwijzen. Vaak zal dit naar de maag-darm-leverarts (MDL-arts) of een internist zijn, die dan verder onderzoek kan doen in het ziekenhuis. Er zijn dan drie onderzoeken die het meest worden uitgevoerd bij volwassenen. De eerste is het maken van een MRI-scan. Hierbij worden gedetailleerde foto’s gemaakt van de anus waarbij de arts eventuele afwijkingen aan de kringspier kan vinden. Het tweede vervolgonderzoek wat vaak wordt gedaan is een endo-anale echo. Ook hiermee kunnen beschadigingen van de kringspier worden gevonden. Dit wordt gedaan met een klein buisje dat met geluidsgolven werkt. De arts kan door middel van de teruggekaatste geluidsgolven zien of de kringspier beschadigd is en om welke beschadiging het dan gaat. De laatste vervolgonderzoeks-methode heet een manometrie, ook wel drukmeting genoemd. Hierbij wordt de knijpkracht en reflex van de kringspier gemeten door middel van een klein ballonnetje tot in de endeldarm.

Zodra er door een arts is vastgesteld welke soort ontlastingsincontinentie u heeft en wat de oorzaak daar van is, zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Bekkenbodemfysiotherapie

Een frequent gebruikte oplossing voor ontlastingsincontinentie is bekkenbodemfysiotherapie. Hierbij worden de spieren van de bekkenbodem getraind onder toezicht van een fysiotherapeut. Vaak is het versterken van deze spieren al genoeg om ontlasting beter op te kunnen houden. Het effect van de oefeningen bekijken kan soms lastig zijn voor de bekkenbodemspieren. Daarom maken veel fysiotherapeuten gebruik van biofeedback. Hiermee wordt zichtbaar gemaakt op beeld hoe de bekkenbodemspieren elektrische pulsen opvangen. Als dat zichtbaar is, kan de spierkracht worden vergeleken naarmate de therapie vordert. Ook een darmspoeling is een optie. Dit verhelpt het probleem hoogstwaarschijnlijk echter niet maar kan het verlies van ontlasting een paar uur voorkomen.

Medicatie bij incontinentie

Zoals eerder beschreven kan ontlastingsverlies ook optreden na langdurige periodes met diarree of verstopping. Uiteraard kan ook dat weer verschillende oorzaken hebben, maar om de diarree of verstopping te verhelpen kan een arts medicatie voorschrijven. Dit gaat vaak gepaard met voedingsadviezen.

Sfincterplastiek, gracillis plastiek of stoma

Een mogelijke operatie om een beschadigde kringspier te herstellen is een sfincterplastiek. Hierbij wordt een beschadigd deel vervangen door een gezond deel van de kringspier. Een andere optie is een dynamische gracilis plastiek. Hierbij wordt het gezonde deeltje spier uit het dijbeen gehaald en wordt een volledig nieuwe kringspier gemaakt. Daarbij wordt een soort pacemaker geïmplanteerd in de buikwand, waardoor de nieuwe kringspier wordt gestimuleerd. In zeer zware gevallen van ontlastingsincontinentie kunt u in aanmerking komen voor een stoma. Dit is een klein zakje waarin de ontlasting wordt opgevangen en fungeert dus als een darmuitgang.

Huidverzorging bij incontinentie

Bij incontinentie komen vaak huidirritaties kijken omdat dit de huid kan verweken. TENA biedt crèmes om deze irritaties te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk uw huid goed schoon te houden, door deze zonder zeep te wassen. Ook hier zijn speciale producten ontwikkeld. Ook door simpelweg voorzichtig te zijn met deze huid, door bijvoorbeeld niet te hard te wrijven bij het afdrogen, is belangrijk. Voor na het wassen of voor wanneer u toch al wonden heeft, zijn ook daar speciale producten voor ontwikkeld. U kunt in onze webshop deze producten bekijken.

Incontinentiemateriaal voor ontlastingsincontinentie

Zoals eerder beschreven zijn er vele verschillende soorten ontlastingsincontinentie en dus veel verschillende oorzaken en behandelingen. Of deze behandeling uw probleem volledig kan verhelpen is hier natuurlijk niet mogelijk om te beweren. Het is alleen wel mogelijk om in de tussentijd uw comfort te maximaliseren en de consequenties te beperken. Helaas gebeurt het nog veel dat mensen niet meer naar buiten durven of zich proberen te helpen met maandverband of toiletpapier. Het incontinentiemateriaal van TENA is speciaal ontwikkeld voor urine- en ontlastingsverlies en komt in vele maten en soorten voor zowel mannen als vrouwen. Met onze keuzehulp kunt u makkelijk vinden welk materiaal het best bij u past.

Kortom, ontlastingsincontinentie is het ongewenst verlies van ontlasting. Hier zijn vele soorten van zoals hierboven benoemd. Het blijft belangrijk om de achtergrond en behandeling onder begeleiding van een arts te bepalen omdat alles per persoon anders kan zijn en een arts u het beste kan inlichten. Om uw (tijdelijke) comfort toch te maximaliseren bieden wij een ruim assortiment aan TENA incontinentieproducten aan. Vind op onze keuzehulp-pagina welk materiaal er is en welke het beste voor u is.

Meer antwoorden op: Wat is ontlastingsincontinentie?

Met deze pagina hebben wij als doel om een compleet antwoord te geven op de vraag: Wat is ontlastingsincontinentie? Mocht u nog informatie missen, neemt u dan contact op, dan vullen we deze informatie aan.