Oorzaken incontinentie

Er is geen simpel antwoord op de vraag: Wat zijn de oorzaken van incontinentie? Incontinentie kan namelijk verschillende simpele en gecompliceerde oorzaken hebben. Het is echter bijna altijd storend tijdens de dagelijkse activiteiten. Als de oorzaak van incontinentie duidelijk is kan er een behandelplan worden opgesteld. Dit draagt bij aan een betere kwaliteit van leven. Naast algemene oorzaken zijn er bij zowel mannen, vrouwen, ouderen als kinderen ook specifiek veelvoorkomende oorzaken van incontinentie. Veel voorkomende algemene oorzaken kunt u hieronder vinden.

nier blaas urine buis en urine leider
volle blaas van 300 milliliter

De werking van de urinewegen

Om precies te begrijpen hoe incontinentie kan ontstaan, is het goed om te weten hoe de urinewegen nou eigenlijk werken. Het urinewegstelsel bestaat uit alle organen die urine aanmaken en afvoeren uit het lichaam. De nieren en de urineleiders worden de hogere urinewegen genoemd, de blaas en de urinebuis worden de lagere urinewegen genoemd. Het vocht dat u binnenkrijgt via eten en drinken wordt gefilterd door de nieren. Een deel blijft in het lichaam, een ander deel zweet u uit of komt terecht in uw blaas. Die kan zich aanspannen en ontspannen. De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat de urine niet direct de blaas kan verlaten nadat het is binnengekomen. Ze zorgen ervoor dat de uitgang is afgesloten en op die manier wordt de urine dus tijdelijk opgeslagen in de blaas. Als de blaas gevuld raakt met urine, ontstaat de aandrang om te plassen. Dit is ongeveer als de blaas tussen de 300 en 400 milliliter vocht bevat. Eenmaal op toilet zal de sluitspier van uw blaas zich ontspannen en trekt de spierlaag om de blaas zich aan. De urine loopt er vervolgens uit.

Incontinentie door neurologische stoornissen

Zenuwen zorgen ervoor dat de spieren van de bekkenbodem, blaas en sluitspieren doen wat ze moeten doen. De samenwerking tussen deze spieren zorgt er normaal gesproken voor dat iemand urine en ontlasting kan ophouden. Bij een neurologische stoornis (bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, Parkinson, dementie en multiple sclerose) werkt het zenuwstelsel echter niet meer goed. Dit heeft tot gevolg dat ook de spieren niet meer goed worden aangestuurd en er incontinentie kan optreden. De plas komt al, zonder dat de blaas vol is en zonder dat er aandrang is gevoeld.

blaas stoornis
verstopte darm

Constipatie de oorzaak van ontlastingsincontinentie

Als men spreekt van ontlasting incontinentie doelt men op het ongewild en ongecontroleerd verliezen van ontlasting. Dit wordt vaak veroorzaakt door constipatie, ofwel verstopping. Mensen met een spastisch bekkenbodemsyndroom hebben hier bijvoorbeeld last van. Bij hen werken de bekkenbodemspieren en de sluitspieren niet goed samen. Ontlasting kan daardoor moeilijk naar buiten. De ontlasting blijft te lang in het laatste gedeelte van de dikke darm (endeldarm) zitten, waardoor er een ontstopping ontstaat. De geblokkeerde darm laat alleen nog maar waterige ontlasting door die moeilijk te controleren is. Ook als de buitenste sluitspier niet goed kan aanspannen ontstaat fecale incontinentie. De lucht of ontlasting in de endeldarm kan daardoor niet goed worden tegengehouden. De behandeling bij incontinentie door constipatie is lastig. U kunt worden doorverwezen naar een bekkenbodemfysiotherapeut, waar u leert uw bekkenbodemspieren te trainen.

Bekkenbodemspieren

Naast dat de bekkenbodemspieren ervoor zorgen dat urine wordt opgehouden, zorgen deze spieren er samen met de sluitspier voor dat ontlasting wordt opgehouden. Er zijn twee sluitspieren. De inwendige sluitspier is bijna altijd aangespannen en ontspant alleen als de ontlasting in de endeldarm zit. Het is een spier die we zelf niet bewust kunnen aanspannen of ontspannen. Het lichaam regelt dit zelf. Bij de uitwendige sluitspier is het precies omgekeerd. Deze spier is normaal gesproken ontspannen, maar spant zich aan als er ontlasting in de endeldarm komt. Op die manier kan de ontlasting ophouden worden totdat men naar het toilet gaat. Op het toilet kunt u bewust deze uitwendige sluitspier weer ontspannen om de ontlasting naar buiten te laten. Als deze spieren niet goed samenwerken kan er ontlastingsincontinentie ontstaan.

bekkenbodemspieren
roken als oorzaak incontinentie

Samenhang met leefgewoonten

Sommige leefgewoonten kunnen zorgen voor extra druk op de buik- en bekkenspieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hebben van overgewicht en roken. Rokers hebben vaak een rokershoest en hoesten zorgt voor extra druk. Deze druk op de spieren kan leiden tot incontinentie. Ook door juist te weinig te drinken kunnen de incontinentieklachten verergeren. De urine wordt daardoor namelijk geconcentreerder en dat kan zorgen voor een geïrriteerde blaas. Ook het drinken van cafeïne, theïne, koolzuurhoudende dranken en alcohol prikkelen je blaas. Hierdoor versterkt de aandrang om te plassen.

Overige oorzaken incontinentie

Naast bovenstaande oorzaken kan incontinentie ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Bijvoorbeeld bij slaapmiddelen en Parkinson medicatie. Als u toevallig net met nieuwe medicatie bent begonnen en er gelijktijdig incontinentie optreedt, zal dit waarschijnlijk een oorzakelijk verband hebben.  Daarnaast kan ook het verlies van mobiliteit een oorzaak zijn van incontinentie. Door lichamelijk letsel, ouderdom of bijvoorbeeld blindheid, kunt u belemmerd worden. Hierdoor kunt u de wc misschien soms niet op tijd bereiken.  Ook een psychische aandoening kan een oorzaak zijn van incontinentie. De angst om urine te verliezen zorgt voor extra focus op het aandranggevoel. Bij het geringste gevoel van aandrang wordt er geplast op de wc. De angst voor urineverlies kan ervoor zorgen dat de bekkenbodemspieren onnodig worden aangespannen. De druk op de blaas neemt hierdoor toe. Tot slot kan ook een urineweginfectie leiden tot incontinentie. U moet vaak plassen en haalt door de sterke aandrang soms de wc niet op tijd.

Er zijn dus meerdere mogelijke oorzaken voor incontinentie. Natuurlijk zijn er altijd combinaties of uitzonderingen mogelijk, raadpleeg daarom altijd uw huisarts bij het onderzoeken van de oorzaak van uw incontinentie.

Naast deze algemene oorzaken zijn er voor zowel mannen,  vrouwenouderen als kinderen ook specifiek veelvoorkomende oorzaken van incontinentie.

pillen

Meer antwoorden op: Wat zijn de oorzaken van incontinentie?

Met deze pagina hebben wij als doel om een compleet overzicht te geven over de mogelijke oorzaken van incontinentie. Mocht u nog informatie missen, neemt u dan contact op, dan vullen we deze informatie aan.