Soorten Incontinentie

Wat incontinentie inhoudt is bij de meeste mensen bekend. U zult waarschijnlijk denken aan het ongecontroleerd verliezen van urine of ontlasting. Maar hoeveel verlies betekent dat er sprake is van incontinentie? En is die incontinentie bij iedereen hetzelfde? Het antwoord daarop is wat u waarschijnlijk al verwachtte. Incontinentie kent vele vormen en het is dus niet zo dat dit zich bij iedereen hetzelfde uit. Er zijn een aantal soorten incontinentie gegroepeerd. Het grootste onderscheid wordt gemaakt tussen urine- en ontlastingsincontinentie. Bij urine-incontinentie verliest u ongewild urine en bij ontlastingsincontinentie gaat het over het ongewild verliezen van ontlasting. Ook hierin bestaan verschillende soorten. Hieronder en op de volgende pagina’s kunt u lezen over de soorten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen stressincontinentie, urge-incontinentie en ontlastingsincontinentie. Er bestaan ook vormen van incontinentie die symptomen combineren, dit wordt dan gemengde incontinentie genoemd. 

boeken
blaas en zwakke spieren lijden tot stressincontinentie

Stressincontinentie

Eén van de meest voorkomende soorten van incontinentie is stressincontinentie. Als u hier last van heeft, verliest u urine tijdens een vorm van inspanning. Dit kan inhouden dat u urine verliest als u bijvoorbeeld moet lachen, iets optilt, moet hoesten of tijdens het hardlopen. De urine lekt doordat er plotselinge druk wordt uitgeoefend waar de bekkenbodemspieren niet sterk genoeg (meer) voor zijn. Soms wordt gedacht ‘ik heb gewoon een zwakke blaas’ maar het is vaak gecompliceerder dan dat. Hier zijn meerdere oorzaken van en daarom ook meerdere behandelingen. U leest hier meer over op de specifieke pagina over stressincontinentie

Urge-incontinentie

De tweede soort incontinentie die we onderscheiden heet urge-incontinentie. Dit wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd. Dit wordt zo genoemd omdat mensen die last hebben van urge-incontinentie wél de aandrang voelen, maar vervolgens niet in staat zijn om de urine op te houden. Bij urge-incontinentie is er vaak simpelweg niet genoeg tijd om het toilet te bereiken vanaf het moment dat er aandrang gevoeld wordt. Deze vorm van incontinentie kan bij iedereen voorkomen maar treedt vaker op naarmate we ouder worden. Ook urge-incontinentie heeft meerdere mogelijke oorzaken en meerdere mogelijke behandelingen. Hier leest u daar meer over.

blaas voeld aandrang maar kan urine niet ophouden
endeldarm kan niet voldoende afgesloten worden

Ontlastingsincontinentie

Zoals de naam het al zegt, is er bij ontlastingsincontinentie sprake van ongewild verlies van ontlasting. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van ontlastingsincontinentie maar de soorten hebben allemaal met elkaar gemeen dat de endeldarm niet voldoende kan worden afgesloten. Als behandelend arts een diagnose heeft gesteld, zijn er meerdere mogelijke behandelingen die zullen worden overwogen. Zo zijn er behandelingen met en zonder operatie en met en zonder medicatie mogelijk. Op deze pagina leest u meer over ontlastingsincontinentie.

Incontinentiemateriaal

Omdat incontinentie een veelvoorkomend probleem is, is er een hoop ontwikkeling op het gebied van incontinentiemateriaal. Zo heeft TENA een complete lijn ontwikkeld die u op deze website kunt bekijken en/of bestellen. U hoeft hierbij niet meer te denken aan grote luiers of oncomfortabele broekjes. Incontinentiemateriaal kunt u een zekerder en schoon gevoel teruggeven. Ook huidproblemen liggen op de loer bij incontinentie. Hiervoor heeft TENA ook verschillende producten ontwikkeld. Voor hulp bij welke producten interessant zijn voor u, kunt u onze keuzehulp gebruiken.