Urge incontinentie

Om de vraag: Wat is urge incontinentie? te kunnen beantwoorden, is het van belang te begrijpen hoe de blaasspier werkt. De blaas is namelijk een opslagplek voor urine. Het is een bolvormig orgaan en zorgt voor aandrang als het tussen de 200 – 400 ml bevat. De meeste mensen kunnen hun plas ophouden tot de blaas ongeveer 800 ml urine bevat. Zij kunnen deze aandrang negeren en het plassen uitstellen. Bij mensen met aandrangincontinentie (urge incontinentie) is dit niet mogelijk. Lees verder over de betekenis van urge incontinentie, de oorzaken en de behandelmethoden.  

Wat is urge incontinentie?

Urge incontinentie (aandrangincontinentie) is een sterke aandrang om te plassen, direct gevolgd door ongewenst urineverlies. Het gaat vaak om het verlies van grotere hoeveelheden urine. Urge is het Engelse woord voor aandrang. We spreken in het geval van urge incontinentie ook wel van een overactieve blaas. De blaas trekt samen als iemand dat zelf nog helemaal niet wil. Mensen met urge incontinentie zijn vaak te laat bij de wc. Deze vorm van incontinentie komt zowel bij mannen als vrouwen voor, vooral op latere leeftijd. Ook samen met stressincontinentie komt deze vorm van incontinentie voor. Dit wordt dan gemengde urine incontinentie genoemd.  

urge incontinentie

Oorzaken

Er is niet één bepaalde oorzaak van urge incontinentie. Het kan onder andere ontstaan door het ouder worden. De blaas wordt namelijk door veroudering steeds gevoeliger. Dit veroorzaakt plotselinge en hevige aandrang om te plassen, ook al zit de blaas nog niet vol. De blaas spant zich vervolgens plotseling aan, zonder dat u daar controle over heeft. Urge incontinentie gaat vaak gepaard met frequent toiletbezoek (>7x per dag). In medische termen wordt dit frequente mictie genoemd. Als iemand vaak ’s nachts moet opstaan om te plassen heet dit nycturie.

Aandrangincontinentie kan ook ontstaan als u uit voorzorg, extra vaak het toilet bezoekt. Hierdoor raakt uw blaas als het ware ontwent aan urine en daardoor wordt het lastiger om uw plas op te houden. Daarnaast kan er ook urge incontinentie ontstaan als u juist uw plas ophoudt. U negeert de drang om te plassen en loopt rond met een volle blaas. Het kan dan plotseling gebeuren dat u de sterke aandrang weer voelt en ongewenst urineverlies hebt. Ook door medicijnen, overmatig alcohol- of koffiegebruik, een urineweginfectie, blaasontsteking of hormonale verandering (bij vrouwen), prostaatklachten (bij mannen), kan urge incontinentie ontstaan. Wilt u hier meer over lezen? Ga dan naar de pagina met incontinentie oorzaken.

Als laatste kan aandrangincontinentie ook ontstaan door een aantasting van het zenuwstelsel. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met dementie, MS, de ziekte van Parkinson of na een beroerte. Het zenuwstelsel kan op zo’n manier worden aangetast dat het de blaas niet meer goed onder controle kan houden. Het is niet zo dat dementie, of een andere aandoening aan het zenuwstelsel, altijd de oorzaak is. Het zou ook kunnen dat iemand dement is en incontinent is door een lichamelijke oorzaak. Zo zou het kunnen dat een blaasontsteking bijvoorbeeld de oorzaak is voor de incontinentie en dit is goed op te lossen. 

Behandeling van urge incontinentie

Voordat er een behandelplan kan worden opgesteld moet er eerst een diagnose worden gesteld. Aan de hand van de oorzaak van de aandrangincontinentie kan immers worden bepaald wat de oplossing is. Bij een bezoek aan de huisarts wordt er goed geluisterd naar het verhaal van de patiënt. De voorgeschiedenis van het ongewenste urineverlies kan dan al grotendeels verhullen wat de oorzaak is. Aan de hand van dit verhaal, een lichamelijk onderzoek en een aanvullend onderzoek kan er een voorlopige oorzaak worden vastgesteld. Het zou kunnen dat de arts nog niet zeker is van de oorzaak en vraagt of u voor meerdere dagen een plasboek bij wilt houden. De arts krijgt dan informatie over hoeveel u drinkt (vochtinhoud), hoeveel urine u plast (urineverlies) en de activiteiten die u uitvoert (sporten, enz.)

Het lichamelijke onderzoek houdt in dat de huisarts controleert of de blaas, de baarmoeder en de spieren daaromheen normaal voelen. Hij is op zoek naar mogelijk andere oorzaken van de incontinentie en controleert op deze manier de bekkenbodemspieren. Ook kan de arts een inwendig gynaecologisch onderzoek doen (bij vrouwen) of een onderzoek naar het rectum (de anus of de endeldarm). Dit zijn misschien ongemakkelijke onderzoeken, maar cruciaal om vast te kunnen stellen of er bij vrouwen verzakkingen zijn, en bij mannen of de prostaat vergroot is. Daarnaast kan er op deze manier goed worden gevoeld wat de kracht van de bekkenbodemspieren is. De huisarts vraagt u tijdens dit onderzoek om de spieren aan te spannen en weer te ontspannen. Deze spieren gebruikt u om uw plas op te houden. Als laatste kan er aanvullend onderzoek gedaan worden naar uw urine. Zo kan worden gekeken of er sprake is van een urineweginfectie, een van de oorzaken van aandrangincontinentie. Als de arts twijfelt kunt u worden doorverwezen naar de gynaecoloog (vrouw) of uroloog (mannen). Nadat er een diagnose is gesteld kan er verder worden gegaan met de urge incontinentie behandeling. In sommige gevallen kan dit met een operatie, in andere gevallen wordt er behandeld zonder operatie.

Urge incontinentie behandelingen zonder operatie

Blaastraining wordt het meest gebruikt bij urge-incontinentie. Hierbij wordt iemand getraind om op de juiste manier te plassen, zodat de blaasfunctie verbetert. Het kan worden gegeven in combinatie met bekkenbodemtherapie. Daarbij worden de bekkenbodemspieren getraind om sterker te worden. Na aanleiding van een vooronderzoek (met plasdagboek) worden er adviezen opgesteld. Voor de een kan het advies zijn vaker naar de wc te gaan, voor de ander om het plassen juist uit te stellen.

Andere behandelingen zonder operatie zijn functionele elektrostimulatie en PTNS. Functionele elektrostimulatie is het geven van milde stroomimpulsen aan de bekkenbodemspieren. Daardoor vermindert de spanning van de blaas. Bij PTNS wordt er ook een stroomimpuls gegeven, maar dan met een dun naaldje in het onderbeen. Dit heeft een ontspannende werking op de blaasspier.  

Urge incontinentie behandeling met medicijnen

Er kan ook worden gekozen om aandrangincontinentie te behandelen met medicijnen. Dit is meestal het geval als het bekkenspieren trainen en de blaastraining niet effectief genoeg zijn. Het medicijn dat gebruikt wordt heet anticholinergica. De spierspanning van de blaas wordt daardoor lager. Dit is positief, want de blaas kan zo meer urine vasthouden. Het gevolg daarvan is dat er minder urineverlies zal plaatsvinden.

Urge incontinentie behandeling met operatie

Zoals hierboven duidelijk werd, kan incontinentie soms worden opgelost met een operatie. Dit heeft voor artsen echter niet de voorkeur. Ze zullen altijd eerst proberen om minder ingrijpende oplossingen te zoeken. Als die oplossingen niet succesvol zijn, kunnen er de volgende procedures worden uitgevoerd.

Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor Sacrale Neuromodulatie. Hierbij worden lichte elektrische impulsen afgegeven (door een apparaatje) aan zenuwen die zich net boven het stuitje bevinden (in de onderrug). Deze zenuwen zorgen ervoor dat de blaas, darmen, sluitspieren en bekkenbodem goed functioneren. De verkeerde signalen die de zenuwen krijgen worden zo overstemd door goede signalen.

Daarnaast kan er gekozen worden om de blaas te vergroten. Deze operatie heet Augmentatie cystoplatiek. Het voordeel van deze operatie is dat er niet meer plotseling grote hoeveelheden urine kan worden verloren. Het nadeel is dat de meeste mensen niet meer normaal naar de wc kunnen na de operatie. Zij zullen een katheter moeten gebruiken om de blaas leeg te maken. Daarnaast komen er vaak complicaties voor bij deze ingreep. Als derde is er bij een verzakking van de blaas de mogelijkheid om een voorwandplastiek operatie uit te voeren. Bij een verzakking rust de blaas voor een deel op de voorwand van de vagina. Tijdens de operatie wordt de bindweefsellaag tussen de blaas en de vagina hersteld of versterkt.

Tot slot kan er gekozen worden voor botox, waarmee de spier tijdelijk wordt verlamd. Dit betekent dat de blaas zich minder goed kan samentrekken en de aandrang om te plassen minder wordt. Dit is positief in het geval van urge incontinentie. Het effect kan echter wel tegenvallen. Ook kan het effect op de spier dusdanig hoog zijn dat de blaas vervolgens moeilijk leeg te plassen is. Dit kan leiden tot blaasontstekingen. Er moet dan (tijdelijk) gebruik gemaakt worden gemaakt van een katheter.  

Huidverzorging

Urineverlies en ontlastingsverlies hebben vaak huidproblemen als gevolg. Dit komt onder andere omdat iemand zich vaak moet wassen. De producten van TENA zorgen er zo goed mogelijk voor dat dit wordt voorkomen, maar vooral bij ouderen is te zien dat er goede huidverzorging nodig is. Zij hebben namelijk een gevoelige en dunnere huid. Dit betekent dat er niet gewassen moet worden met water en zeep. Dit droog de huid uit. De speciale verzorgingsproducten van TENA beschermen, verzorgen en herstellen de huid.

Incontinentiemateriaal voor aandrangincontinentie

Zoals hierboven beschreven is, zijn er vele behandelingen mogelijk bij aandrangincontinentie. Echter, niet altijd is dit een garantie dat de incontinentie verdwijnt. Sommige mensen blijven (deels) incontinent. Dan is er gelukkig de mogelijkheid om goed incontinentiemateriaal te gebruiken om het discomfort te verzachten. De producten van TENA zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met urine- en/of ontlastingsincontinentie. Als er urine wordt verloren blijven de producten droog. Ook vermindert Odour Neutralizer het effect van ammoniakgeurtjes. Op onze webshop vindt u incontinentiemateriaal voor mannen en incontinentiemateriaal voor vrouwen.

Kortom, urge incontinentie is dus een vorm van incontinentie waarbij plotse aandrang wordt gevolgd door urine- en/of ontlasting-verlies. Er zijn meerdere oorzaken en behandelingen voor die u hierboven en op de overige pagina’s kunt vinden. Urge incontinentie is een aandoening waarbij de arts u het beste kan inlichten en behandelen. Om uw (tijdelijke) comfort toch te maximaliseren bieden wij een ruim assortiment aan TENA incontinentieproducten. Vindt bij onze keuzehulp welk materiaal het beste voor u is.

Meer antwoorden op: Wat is urge incontinentie? 

Met deze pagina hebben wij als doel om een compleet antwoord te geven op de vraag: Wat is urge incontinentie? Mocht u nog informatie missen, neemt u dan contact op, dan vullen we deze informatie aan.