Wat is incontinentie?

Op de vraag: Wat is incontinentie? zijn de antwoorden een beetje afhankelijk van de vorm van incontinentie. Incontinentie is een aandoening waarbij onwillekeurig verlies van urine of ontlasting optreedt. Als u incontinent bent kunt u niet zelf uw urine of ontlasting ophouden. Dit leidt vaak tot sociale en/of hygiënische problemen. Er zijn verschillende vormen van incontinentie, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen urine-incontinentie en fecale incontinentie, ook wel ontlastingsincontinentie genoemd. Echter komt ook dubbele incontinentie voor. Hierbij heeft iemand last van zowel fecale als urine-incontinentie. Op de pagina over incontinentie-soorten, vindt u specifiekere informatie over de verschillende soorten incontinentie. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij urineverlies en ontlastingsincontinentie. Daarnaast geeft incontinentiemateriaal de mogelijkheid om met vertrouwen en zonder ongemakken de deur uit te gaan.  

pictogram gebouw
Nederland 1 miljoen incontinente mensen

Hoe vaak komt incontinentie voor? 

Incontinentie wordt vaak gezien als een taboe. Veel mensen vinden het lastig om te erkennen dat ze incontinent zijn, of schamen zich ervoor. Ook lossen veel mannen hun urineverlies vaak op door maandverband te gebruiken. Dit is echter een compleet ander product en niet geschikt voor urineverlies. Omdat niet iedereen die incontinent is incontinentieproducten koopt en veel mensen zich ervoor schamen, is het moeilijk te onderzoeken hoeveel mensen er precies incontinent zijn. Een schatting van TENA is dat er rond de 1 miljoen mensen in Nederland urine-incontinent zijn en 100.000 Nederlanders last hebben van ontlastingsincontinentie. Daarbij is de verdeling van mannen en vrouwen ongeveer 50/50. Ontlastingsincontinentie komt vaker voor bij mannen. 1 op 4 vrouwen en mannen boven de 40 jaar zijn in mindere en ergere mate incontinent.  

Oorzaken incontinentie

Incontinentie kan veel verschillende oorzaken hebben. Zowel bij mannen, vrouwen, ouderen als kinderen zijn er veelvoorkomende oorzaken van incontinentie. Het is echter vrijwel altijd storend bij de dagelijkse werkzaamheden. Zodra de oorzaak van incontinentie duidelijk is kan er een beter behandelplan worden opgesteld. Dit levert bij aan de kwaliteit van het leven. Klik hier voor meer informatie over mogelijke oorzaken.  

keuzemenu
boeken opgestapeld

Gevolgen en tips

Gevolgen van incontinentie

Een van de mogelijke gevolgen van urineverlies met een grote impact is het sociale aspect. Het niet meer uit huis durven, waardoor een sociaal isolement op de loer ligt, komt helaas vaak voor. De angst om urine te verliezen is, mede door de onvoorspelbaarheid hiervan, namelijk enorm groot. Wat als iemand het ziet, of ruikt? Sociaal belemmerd worden wil TENA erg graag voorkomen en ziet zij als haar missie. Dit doet ze door goede producten te ontwikkelen zodat niemand zijn of haar levensstijl aan hoeft te passen door incontinentie. Vanwege de grote hoeveelheid variaties van incontinentie en bijpassende producten, is het soms lastig een duidelijk overzicht te krijgen. Via de keuzehulp op deze webshop kunt u daarom bepalen welk product geschikt is bij uw soort incontinentie. Een ander mogelijke gevolg van urineverlies is irritaties aan de huid. Dit kan worden voorkomen met bijvoorbeeld de TENA Barrier Cream. Mocht er al sprake van huidirritaties zijn, kan de TENA Zinc Cream worden gebruikt. Dit product kalmeert de schrale, geïrriteerde en gevoelige huid.

Tips

Als iemand last heeft van urineverlies is vaak de eerste reactie om minder te gaan drinken. Dit lijkt even effect te hebben. Minder vocht binnenkrijgen zorgt immers ook voor minder inhoud in de blaas. Echter verergert het minder drinken juist de incontinentie. U kunt hier meer over lezen op de pagina over de oorzaken van incontinentie. Het is dus zeker belangrijk om voldoende te blijven drinken. Wel is het aan te raden om het drinken van koffie, thee en alcohol te verminderen. Deze dranken versterken de aandrang en vergroten de kans op urineverlies. Aangeraden wordt om anderhalf tot twee liter vocht te drinken per dag. Hierdoor zal uw urine worden verdund. Verdunde urine zal vervolgens uw blaas minder prikkelen. Drink echter niet meer dan twee liter, dat heeft helaas juist weer een verergerend effect op incontinentie. Ook is iemand die incontinentiemateriaal gebruikt vaak geneigd om na elk urineverlies het materiaal te verwisselen. Dit is echter niet nodig en kost meer geld dan nodig is. Incontinentiemateriaal is zo gemaakt dat het bovenste laagje altijd droog blijft. Het absorptievermogen van sommige producten is wel 3 liter. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken welk materiaal u nodig heeft. Als u het juiste absorptievermogen kiest, hoeft u het incontinentiemateriaal alleen te verwisselen als het product verzadigd is. Gebruik de keuzehulp om het product te vinden dat voor u geschikt is. Een wellicht simpele maar zeer praktische tip is om rustig de tijd te nemen om te urineren. Probeer geen overmatige moeite te doen en wacht tot u voelt dat uw blaas leeg aanvoelt. Tot slot zijn er verschillende adviezen en oefeningen, waarbij geen operaties nodig zijn, die regelmatig worden aanbevolen bij incontinentie. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan oefeningen voor de bekkenbodemspieren. Tijdens bekkenfysiotherapie krijgt u oefeningen voor en voorlichting over optimaal gebruik van uw bekkenbodemspieren. Dit kan bij licht urineverlies uw klachten aanzienlijk verminderen. Problemen met de bekkenbodemspieren komen vaak voor bij vrouwen. Echter kunnen ook mannen hier last van krijgen. Uiteraard is dit persoonsgebonden en zijn en vele verschillende oorzaken, gradaties en hulpmiddelen voor. Incontinentie blijft natuurlijk een vervelend probleem en dat wetende volgt nu de belangrijkste tip. Bezoek uw huisarts en bespreek uw situatie. Uw huisarts kan u het beste helpen en eventueel doorverwijzen naar specialisten. Veel mensen ervaren dit als een lastig onderwerp om te bespreken. Echter is het belangrijk om te weten dat hoe eerder u naar de dokter gaat, hoe meer kans u heeft dat er nog iets aan te doen is. De behandeling varieert per persoon en oorzaak. U kunt daar meer over lezen op onze pagina over behandelingen. Incontinentie is uiteraard niet te verhelpen met incontinentiemateriaal, maar kan uw situatie en comfort zeker verzachten.

drink 1,5 liter water
gewichtsvermindering bij overgewicht

Een andere tip die regelmatig gegeven wordt is gewichtsvermindering bij overgewicht. Overgewicht veroorzaakt namelijk meer druk op de blaas. Verzwaarde druk op de blaas kan vervolgens incontinentie veroorzaken. Bij overgewicht, dit heeft u wanneer uw BMI boven de 25 is, kan gezonder eten en meer beweging helpen gewicht te verliezen. Bij afname van overmatig gewicht is het mogelijk dat u meer controle over uw blaas terug krijgt.

Diagnose incontinentie

Als u last heeft van urineverlies kan de dokter op zoek gaan naar de oorzaak. De huisarts zal vragen stellen om te kijken wat er precies aan de hand is. Dit zijn bijvoorbeeld vragen zoals wanneer u urine verliest en hoeveel dit dan is. Het is gebruikelijk om na het eerste doktersbezoek een plasdagboek bij te houden. De dokter kan dan zien hoeveel u drinkt, hoeveel u plast en wanneer u urineverlies heeft. Als de huisarts de oorzaak van het urineverlies heeft gediagnostiseerd, kan deze u doorverwijzen. Bijvoorbeeld naar een uroloog, neuroloog of fysiotherapeut. Op onze pagina over behandelingen leest u hier meer over.

Meer antwoorden op: Wat is incontinentie?

Met deze pagina hebben wij als doel om een compleet antwoord te geven op de vraag: Wat is incontinentie? Mocht u nog informatie missen, neemt u dan contact op, dan vullen we deze informatie aan.

diagnose incontinentie